Update: Nieuws & advies uit de vastgoedwereld

Wil je weten wat er allemaal leeft binnen ons commandocentrum? Wij geven je waardevolle adviezen over vastgoed en de bouwsector. Hou deze pagina in de gaten voor updates. 

De 6%-regel is verlengd tot eind juni 2025!

Goed nieuws voor wie op zoek is naar een nieuwe woning of appartement: de 6%-btw-regel is verlengd tot 30 juni 2025. Dat betekent dat je tot die tijd kan genieten van een flink financieel voordeel bij vernieuwbouwprojecten waarvan de omgevingsvergunning werd goedgekeurd vóór 1 juli 2023. Dat betekent meer tijd om je droomwoning te kopen tegen een lagere kost. Maar wacht ook weer niet te lang, want ook anderen dromen van een unieke thuisbasis met flink financieel voordeel.

Lees meer

Het leven na de Staatsbon: blijven investeren met een zeker rendement!

Voor heel wat Belgen stond 4 september 2024 met rood omcirkeld in hun agenda. Dan komt voor zij die investeerden in de eenjarige Staatsbon immers de inleg terug vrij, samen goed voor maar liefst 21,896 miljard euro. Goed nieuws natuurlijk, maar wie bezig is met de toekomst en z’n vermogen wil doen toenemen, stelt zich uiteraard meteen de vraag: welk investeringsproduct kan me hierna een mooi rendement bieden? Vastgoed blijkt hierbij het meest aangewezen alternatief voor termijnrekeningen of beleggingsverzekeringen. We leggen je graag uit waarom!

Lees meer

Het mobiliteitsbudget als manier om tegemoet te komen aan stijgende rente

In maart 2024 bestaat het mobiliteitsbudget 5 jaar. Onder meer door de pandemie bleef de impact echter lang beperkt, tot nu. Onder meer door de bekrachtiging van een nieuw koninklijk besluit om de berekeningsmethode te vereenvoudigen, begint dit alternatief voor de bedrijfswagen nu pas aan populariteit in te winnen, onder meer als optie om je huur of lening af te betalen.

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, investeren blijft lonen

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen ligt met 868 euro per maand 11,3% hoger dan twee jaar geleden (+ 6,4% tegenover een jaar geleden), zo geven recente cijfers uit de Huurbarometer van het CIB aan. Ten opzichte van de andere provincies is West-Vlaanderen met gemiddeld 793 euro huur per maand de goedkoopste provincie. Binnen de provincie zelf kan je in principe stellen: hoe dichter bij de kust, hoe hoger de huurprijs, hoe dichter bij de Franse grens, hoe lager. Hoe dan ook tonen de gestegen huurprijzen aan dat het blijft lonen om te investeren in vastgoed.

Lees meer

Nog op zoek naar een moderne woning aan 6%? Snel zijn is de boodschap!

Het besluit van de regering is gevallen: de gunstige BTW-regeling voor sloop en heropbouw aan 6% wordt verlengd. Althans, enkel voor particuliere woningeigenaren. Sleutel-op-de-deurbedrijven, projectontwikkelaars en private investeerders - nochtans de doelgroep die voor het grootste deel instaat voor de opfrissing van de Belgisch woningmarkt - krijgt met 21% letterlijk de rekening van het begrotingsakkoord gepresenteerd. Wie toch nog een moderne woning via sloop en heropbouw verkiest, zonder zelf in te moeten staan voor de werkzaamheden, moet er dus snel bij zijn: de gunstregeling van 6% voor gesloopte en heropgebouwde woningen loopt definitief af op 31 december 2023!

Lees meer

Zo scoor je korting op je onroerende voorheffing (voor eigenaars én huurders)

Elk jaar opnieuw vormt de onroerende voorheffing een nochtans aangekondigde, maar zelden welgekomen aanslag op je portemonnee. Al bestaan er ook manieren om een korting te krijgen op dat soms forse bedrag, dat wordt bepaald op basis van de gemeente waar een pand staat, het kadastraal inkomen ervan en ook het E-peil. En, niet onbelangrijk: niet enkel eigenaars, maar ook huurders komen in aanmerking, ook al betalen zij in regel geen onroerende voorheffing. Voor hun is niet enkel kennis van de materie, maar ook enige assertiviteit aangewezen om deze subsidie te ontvangen.

Lees meer

Waarom je nog dit jaar moet investeren in vastgoed

De Vlaamse woonbonus werd intussen reeds enkele jaren geleden ingeruild voor lagere registratierechten. Althans, voor de eerste woning. Voor investeringspanden of tweede verblijven kan je wél nog genieten van een fiscaal voordeel in de vorm van de federale woonbonus, al is enige spoed aangewezen voor wie hier nog in aanmerking voor wil komen.

Lees meer

Wie betaalt wat bij de (ver)huur van een woning?

Het (ver)huren van een woning omvat veel meer dan het overmaken of ontvangen van de maandelijkse huurprijs. Buiten de kosten voor het gebruik van het pand zijn er immers nog andere kosten die betaald moeten worden, door hetzij de verhuurder, hetzij de persoon die de woning betrekt. Hoewel de huurprijs en de rechten en plichten doorgaans duidelijk opgelijst staan in het huurcontract, is de verdeling van de kosten vaak minder helder. In deze blog buigen we ons over wie wat betaalt, om zo duidelijkheid te scheppen in deze materie.

Lees meer

Renovatieplicht zorgt voor stormloop op nieuwbouw

Althans, dat wordt volgens experten toch verwacht. De oorzaak? De veelbesproken Renovatieplicht, ingevoerd door de Vlaamse Overheid. Denk je een koopje te doen door een bestaande woning te kopen en die op lange termijn stap per stap te renoveren terwijl je ondertussen nog wat bijspaart? Better think again …

Lees meer

Wanneer mag de huur van een woning of appartement worden geïndexeerd?

Om de huurprijs van een woning of appartement te wijzigen, gelden in Vlaanderen regels. De huurprijs echter indexeren, waardoor de huurprijs wordt afgestemd op inflatie, mag wel éénmaal per jaar. 

Lees meer

Stijgende rente zorgt voor rush op de huurmarkt: investeringsvastgoed blijft rendabele investering

We kunnen er niet omheen: de stijgende hypotheekrente zorgt voor een afkoeling van de Vlaamse vastgoedmarkt, wat dan weer tweeledig afstraalt op de huurmarkt. Enerzijds blijven bestaande huurders langer in hun huurwoning, omdat de stap naar een eigen woonst minder vanzelfsprekend is geworden. Anderzijds ontstaat er plots een nieuwe groep huurders, die eerder overwoog om een woning te kopen, maar nu toch kiest voor huren. In deze blog gaan we graag in op deze trend, om vervolgens de opportuniteiten in kaart te brengen.

Lees meer

Opgepast! De tijd dringt voor wie nog snel wil profiteren van fiscaal voordeel voor tweede verblijf

Waar de federale woonbonus voor een enige en eigen woning intussen al weer op 1 januari 2020 werd afgevoerd, kan je voor investeringsvastgoed een fiscaal voordeel van 705 euro per jaar verkrijgen, wat over een looptijd van 20 à 25 jaar toch ook oploopt tot 14.000 à 17.500 euro. Desalniettemin loopt ook deze regeling eind dit jaar af. Kandidaat-kopers hebben er dus alle baat bij om hun twijfels aan de kant te schuiven en nog dit jaar een krediet aan te gaan voor hun investeringsvastgoed of tweede woning, willen ze dit voordeel niet mislopen. 

Lees meer

Te jong om vastgoed te kopen? Op scherpzinnigheid staat geen leeftijd!

25 jaar mag dan wel jong lijken, de zes jaren die Tibo Sissau uit Langemark intussen al actief is als zelfstandig schrijnwerker, geven blijk van flink wat maturiteit. En net die volwassenheid is een eigenschap die toelaat om opportuniteiten te onderkennen wanneer die zich voordoen, en - indien goed bevonden - snel te schakelen. Zo bleken Tibo en diens partner Tessa Lobbens (23) al na amper een half jaar relatie toe aan een volgende stap: de aankoop van een eigen woning. De keuze hierbij viel op project Terra Est in Houthulst, waarbij het koppel de flexibiliteit van Despierre Bouw & Ontwikkeling ten volle aangreep bij de totstandkoming van hun droomwoning.

Lees meer

Hoe de hoge kwaliteit van de realisaties DBO-projectleider Kris ook zelf deed investeren

Hoe je het ook bekijkt, er gaan steevast kopzorgen gepaard met de overweging om een woning te kopen. Ongeacht of het om een bestaande woning of nieuwbouw gaat, stel je je immers sowieso de vraag of de afgeleverde kwaliteit ook daadwerkelijk zal overeenstemmen met wat je is beloofd. Maar wat als de verkoper tegelijk ook je werkgever is? Kris Huyghe, sinds 1998 werknemer bij de algemene bouwonderneming Despierre Filip (de koepel boven Despierre Bouw & Ontwikkeling) besloot recent een woning aan te kopen bij z’n werkgever. Een dubbeltje op z’n kant, of een onverminderd succesverhaal? We vroegen het Kris!

Lees meer

De shift naar de Belgische huurmarkt lijkt ingezet

Op spaarrekeningen zijn de opbrengsten al enkele jaren historisch laag, terwijl het leven - eerst gestaag, nu fors - duurder werd. Anders gesteld: wie z’n geld op z’n spaarboekje parkeerde, verloor in 10 jaar alles samen zowat 13 % aan koopkracht. Investeerders met een aanzienlijk vermogen op zak, en op zoek naar een aantrekkelijk rendement, gingen dan ook sneller de vastgoedmarkt op. Hoewel onze huizenmarkt eerder nooit leek te worden gecatalogeerd als huurmarkt, lijkt door deze impulsen stilaan het tegendeel waar. Er vallen dan ook mooie rendementen op te tekenen.

Lees meer

Een woning kopen of toch maar even wachten: wat kan uitstelgedrag je opleveren/kosten?

De woningprijzen gaan al jaren in stijgende lijn, en een gebeurlijke correctie van die prijzen is altijd onwaarschijnlijk gebleken. Door de inflatie echter - een forse 9,65 % op jaarbasis (cijfers uit juni) - stellen zich velen nu echter opnieuw de vraag of er zich een daling van de woningprijzen zal doorzetten. De redenering hierachter is niet onlogisch: immers, wanneer men minder met z’n geld kan doen, zal ook de vraag naar woningen organisch dalen, waardoor ook de prijzen moeten volgen. Maar wat staat er je nu te doen mocht je een aankoop overwegen? Even afwachten? Of door de zure appel heen bijten en beslissen, liever vandaag dan morgen?

Lees meer

Bouwen met DBO, bouwen met mensen

Bij Despierre Bouw & Ontwikkeling houden we van persoonlijk contact in alle richtingen: met toekomstige kopers, loyale leveranciers maar vast en zeker ook met onze eigen equipe. Dat we mixerchauffeur Paul Geldof een ‘ouwe getrouwe’ op pensioen zien vertrekken, betekent niks minder dan een aderlating, maar het is hem vast en zeker gegund!

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning me? Het antwoord in klare taal!

Wie op zoek gaat naar een woning, heeft veelal slechts een vaag idee van wat de totale kost zal zijn. Als partner voor het uitdenken en uitwerken van woonprojecten zien we het als onze morele plicht je niet enkel waar voor je geld te verschaffen - kwalitatieve woonprojecten -, maar je ook vooraf inzicht te bieden in wat de investering je zal/kan kosten.

Lees meer

Verhuren via een sociaal verhuurkantoor

Als vastgoedinvesteerder reken je op een zeker rendement van je investering. Bij de verhuur ervan zijn er dan twee opties: of je gaat de private huurmarkt op, of je kiest voor een sociaal verhuurkantoor. Elk hebben ze hun voordelen, maar ook de gunstige BTW-regeling heeft z’n rol te vervullen wanneer je een keuze maakt voor de ene, dan wel de andere mogelijkheid.

Lees meer

10 tips voor wie wil investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is géén kleine stap, wat echter niet wil zeggen dat je je die stap moet ontzien. Want vastgoed is én blijft interessant, al moet je wel op de hoogte zijn van de markt, en de opportuniteiten die zich voordoen. We helpen je graag de stap te zetten aan de hand van 10 handige tips!

Lees meer

Waarom een appartement kopen interessant is voor beginnende investeerders

Het is je ongetwijfeld al opgevallen: nieuwbouwappartementen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten, niet zelden op prachtlocaties. Overal te lande ruimen oude woningen plaats voor nieuwe, energetisch-efficiënte appartementsgebouwen met meerdere wooneenheden. Je zou je kunnen afvragen of er tegen dermate ruim aanbod wel nog voldoende gegadigden tegenover staan. Het antwoord is eenvoudig: zonder twijfel!

Lees meer

Investeren in de Toekomst: waarom vastgoed in een kleine deelgemeente zich zonder twijfel terugbetaalt

Rendeert het om te investeren in vastgoed in een kleine gemeente? Daar is geen twijfel over, en hier zijn meerdere redenen voor, waarvan sommige toe te schrijven vallen aan algemene tendensen, terwijl andere net een meer lokaal karakter hebben.

Lees meer

De nieuwe registratierechten: wat betekenen ze voor jou als koper?

De woningprijzen in Vlaanderen blijven stijgen. Dat maakt het voor jonge kopers steeds moeilijker om zich een eigen woning aan te schaffen. Om die problematiek tegen te gaan voerde de regering op 1 januari 2022 een verlaging van de registratiebelasting door. Zo betaal je bij de aankoop van een enige eigen woning voortaan slechts 3% registratiebelasting, tegenover 6% op de grondwaarde voor akten die verleden werden in 2021, en 7% voor akten verleden voor 1 januari 2020. Een positieve evolutie, maar wat betekent dit nu, en wat met de meeneembaarheid?

Lees meer

Wat betekent de betonstop voor jou als potentiële eigenaar van een woning?

In Vlaanderen wordt gemiddeld 6 à 7 hectare per dag bebouwd. Nergens in Europa wordt zoveel oppervlakte ingenomen als bij ons. En dan mag de Belgische bouwtechniek dan wel een uitstekende reputatie hebben in het buitenland, de groeiende inname van open ruimte doet toch wel wat wenkbrauwen fronsen: eindeloze lintbebouwing, fileleed, versnippering van de openbare ruimte, een biodiversiteit die onder druk staat, en ook de grondwaterhuishouding die ieder jaar een hot topic vormt. Je kan dus gerust stellen dat die spreekwoordelijke baksteen van de Vlaming toch stilaan wat zwaar op de maag begint te liggen. En dus werd de betonstop of bouwshift opgevoerd. Maar wat betekent dit nu voor jou als potentiële huiseigenaar?

Lees meer

Je koopt een woning bij DBO, maar wat daarna?

De aankoop van een woning of appartement is een belangrijke stap in je leven. Het is dan ook goed om weten dat je er bij Despierre Bouw en Ontwikkeling niet alleen voor staat. Anders gezegd: we laten je niet aan je lot over eens de aankoop is beklonken, wel integendeel. Immers, dan pas begint de klus om van een woning of appartement een thuis te maken, afgestemd op jouw wensen en noden. Via onze uitvoerige klantenbegeleiding wijzen we je nooit de deur, maar zorgen we dat je in een zetel zit. 

Lees meer

Passie voor bouwen, al meer dan 35 jaar

Als aannemer je eigen projecten ontwikkelen, bouwen en verkopen: dat is precies waar NV Despierre Bouw en Ontwikkeling voor staat. Als nevenbedrijf van de bouwgroep Algemene Bouwonderneming Despierre BV is Despierre Bouw en Ontwikkeling, kortweg ‘DBO’, bij haar realisaties nét zo gedreven door kwaliteit en perfectie, zo vertelt zaakvoerder Filip Despierre.

Lees meer

Wij doen mee aan nieuwbouwzondag!

Aanstaande zondag 24 oktober doen wij mee aan de alombekende nieuwbouwzondag. En dit met de  nieuwste telg van onze projecten: residentie 'Camille' in Veurne.

 

Wil jij meer weten over onze projecten in Houthulst, Poelkapelle en Jonkershove of wens jij de 1ste te zijn die meer te weten komt over ons nieuwste project, kom dan zeker eens langs zondag tussen 13u en 17u in de Statiestraat 21 te Veurne. 

 

Wens je op afspraak langs te komen, maak dan uw afspraak via deze link. https://nieuwbouwzondag.be/nieuwbouwproject/residentie-camille/ of kom vrijblijvend langs. 

 

Wij zien ernaar uit om jullie te ontmoeten en te betoveren met onze prachtige residentie. 

 

Tot zondag! 

Lees meer

Kunnen jonge koppels nog een woning kopen?

In alle kranten hebben ze het er al over gehad, is het nog mogelijk voor jonge koppels om een woning aan te kopen, waarmee ze eigenlijk de vraag stellen of het mogelijk is om als startend koppel een financiering te krijgen bij de bank. 

Wij gingen eens op onderzoek, dit bij mensen die reeds bij ons kochten maar ook bij onze potentiële kopers en dat bracht ons toch heel wat bij en dit wilden wij met jullie delen. 

Lees meer

Een inkijkje in ons modelappartement.

In deze nieuwsbrief geven wij jullie met veel plezier eens een inkijkje in ons modelappartement in het woonproject 'Hoedt' in Poelkapelle. 

Lees meer

Sla je slag!


Sla je slag...wat een titel (ik hoor het je al denken)

Wel vandaag zou ik graag eens de aandacht willen vestigen op onze residentie 'De Toekomst' in Jonkershove. Dit is een kleinschalige residentie met 7 moderne appartementen en evenveel garages gelegen in een pitoresk dorp nabij Houthulst en Diksmuide. 

Lees meer

Lancering nieuwe website!

Zoals jullie ongetwijfeld al zullen gemerkt hebben, zijn we volop bezig met onze huisstijl aan te passen naar het Space thema en daar hoort natuurlijk ook een vernieuwde website bij. 

Lees meer

Een attractieve woning tegen een attractief BTW-tarief

Sinds begin 2021 geldt de regel dat, wie een woning afbreekt om er vervolgens een nieuwbouw op te bouwen, geniet van een btw-regeling van 6% in plaats van 21 % (onder bepaalde voorwaarden). Die maatregel nam de huidige regering om leegstand en verkrotting tegen te gaan, en ineens ook de algehele energiedoelstellingen wat kracht bij te zetten. De eisen op vlak van de energieprestaties voor nieuwbouw worden immers jaar na jaar scherper gezet. En dus is het bij oudere woningen, waar er op energetisch of isolerend vlak door de jaren heen weinig tot niks in werd geïnvesteerd, veelal een betere keuze om voor een energiezuinige nieuwbouw te gaan. Dat hebben we bij Despierre Bouw en Ontwikkeling goed begrepen. Wie kiest voor een woning die tot stand is gekomen met de deskundigheid van deze bouwonderneming, ziet zich verzekerd van een huis of appartement in regel met niet enkel de huidige richtlijnen, maar ineens ook met toekomstige verstrengingen van de energieprestatieregelgeving.

Lees meer

Koop een huis, win een reis!

Wie op zoek is naar een woning of appartement in de regio van Houthulst of Langemark-Poelkapelle, kan via diverse bouwprojecten genieten van dit voordeel. Despierre Bouw & Ontwikkeling zette z’n schouders immers onder meerdere projecten om oudere, stilaan verloederde gebouwen in te ruilen voor kwalitatieve, knappe en energetisch-attractieve nieuwbouwwoningen en -appartementen. En het resultaat mag er zijn: Despierre realiseert momenteel 20 nieuwbouwwoningen en 21 nieuwbouwappartementen op diverse locaties, waarbij de koper zelf nog inspraak heeft in de materiaalkeuze.

Lees meer
Footer bg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte bij nieuwe projecten!

privacy policy